A A A K K K
для людей із порушенням зору
Наркевицька селищна рада Хмельницького району Хмельницької області громада
Хмельницька область, Хмельницький район

Рішення сесій №5-4/2021 «Про затвердження Положення про відділ соціального захисту населення Наркевицька селищна ради (нова редакція)»

Кількість переглядів: 238
Скликання: 8 скликання
Сесія: 4 сесія
Тип документу: Рішення сесій
Дата: 15.02.2021
Номер документу: 5-4/2021
Назва документу: Про затвердження Положення про відділ соціального захисту населення Наркевицька селищна ради (нова редакція)
Прикріплені файли:

 

 

ХМЕЛЬНИЦЬКА ОБЛАСТЬ

НАРКЕВИЦЬКА СЕЛИЩНА РАДА

Наркевицької селищної об’єднаної територіальної громади

 

 VІІІ скликання

 Р І Ш Е Н Н Я

четвертої сесії

 

15 лютого    2021 року                         Наркевичі                            №  5-4/2021

 

Про затвердження Положення про відділ соціального захисту населення Наркевицька селищна  ради (нова редакція)

 

Керуючись ст. 26, ст.54 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», відповідно до  наказів Міністерства соціальної політики України №26   від 19 січня 2016 року «Про затвердження Методичних рекомендацій щодо виконання власних (самоврядних) повноважень об'єднаної територіальної громади у сфері соціального захисту населення», № 868  від 30.12.2020 року «Деякі питання адміністрування надання місцевими державними адміністраціями і територіальними громадами соціальної підтримки у сферах соціального захисту населення та захисту прав дітей», за рекомендацією постійних комісій з питань освіти, культури, охорони  здоров'я, фізкультури,спорту та соціального захисту населення, з питань регламенту, депутатської діяльності,  етики, прав людини та законності, селищна рада

                                                 

В И Р І Ш И Л А:

 

1.Затвердити Положення про відділ соціального захисту населення Наркеевицької селищної  ради  (нова редакція) згідно додатку.

3. Визнати таким, що втратило чинність рішення селищної ради від         06 грудня 2016 року № 2-3/2016  «Про затвердження  Положення про відділ соціального захисту населення Наркевицької  ради».

4. Контроль за виконанням цього рішення покласти на начальника відділу соціального захисту населення селищної ради та постійні комісії з питань освіти, культури,охорони здоров’я, фізкультури, спорту та соціального захисту населення  (голова комісії Чорна Л.А.), з питань регламенту, депутатської діяльності,  етики, прав людини та законності (голова комісії  Ващук Г.В.).

 

Селищний голова                        Л.В.ГУЛА

 

 

ЗАТВЕДЖЕНО

                                                                          рішення селищної  ради

         від  15 лютого 2021 року

                                                     № 5-4/2021   

 

 

 

 

 

 

ПОЛОЖЕННЯ

 ПРО ВІДДІЛ СОЦІАЛЬНОГО

ЗАХИСТУ НАСЕЛЕННЯ НАРКЕВИЦЬКОЇ

 СЕЛИЩНОЇ  РАДИ

 

НОВА РЕДАКЦІЯ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Смт.Наркевичі

2021

 

 

 

 

 

 

 

1.ЗАГАЛЬНІ ПОЛОЖЕННЯ

1.1.Відділ соціального захисту населення Наркевицької селищної  ради (надалі Відділ) є виконавчим органом селищної ради, утворюється рішенням селищної ради, відповідно до Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» і в межах Наркевицької селищної  територіальної  громади забезпечує виконання покладених на нього завдань.

Відділ у своїй діяльності підпорядкований селищному  голові підзвітний та підконтрольний йому.

Відділ забезпечує діяльність територіальної громади у сфері соціального захисту населення з метою організації виконання власних і делегованих повноважень та функцій у сферах соціального захисту населення, забезпечення рівних прав та можливостей жінок і чоловіків, запобігання та протидії домашньому насильству та насильству за ознакою статі, протидії торгівлі людьми.

1.2.У своїй діяльності Відділ керується Конституцією і законами України, а також указами Президента України та постановами Верховної Ради України, прийнятими відповідно до Конституції і законів України, актами Кабінету Міністрів України, наказами Мінсоцполітики, наказами центральних органів виконавчої влади, іншими нормативно - правовими актами, розпорядженнями голови обласної державної адміністрації, рішеннями селищної  ради,  розпорядженнями та дорученнями селищного голови, цим Положенням та іншими нормативно-правовими актами.

1.3.Працівники Віділлу є посадовими особами органу місцевого самоврядування. Структура та чисельність Відділу затверджується селищною радою в межах граничної чисельності та фонду оплати праці.

1.4.Повна назва: Відділ соціального захисту населення Наркевицької селищної ради.

1.7.Скорочена назва: Відділ соціального захисту населення.

 

2. МЕТА ВІДДІЛУ

Забезпечення реалізації на території громади державної політики у сфері соціального захисту населення, з питань сім’ї та дітей, запобігання домашнього насильства, протидії торгівлі людьми, забезпечення рівних прав та можливостей жінок і чоловіків, організації надання соціальних послуг сім’ям/ особам, окремим соціальним групам, які перебувають у складних життєвих обставинах і не можуть самостійно їх подолати.

Надання населенню громади соціальних послуг як безпосередньо, так і через мережу комунальних підприємств, установ і закладів.

 

3. ОСНОВНІ ЗАВДАННЯ

3.1. Розроблення та організація виконання програм і заходів щодо поліпшення становища соціально вразливих верств населення, осіб, сімей, які опинились у складних життєвих обставинах та всебічне сприяння в отриманні ними соціальних виплат і послуг за місцем проживання, перебування. 

3.2. Організація  надання базових соціальних  послуг, проведення соціальної роботи з особами, сім'ями, які опинились у складних життєвих обставинах.

3.3.Визначення та реалізація соціальних пріоритетів розвитку громади, розробка селищних  програм соціального спрямування, проектів, програм та заходів щодо підтримки вразливих категорій населення.

3.4.Забезпечення виконання державних та розроблення селищних програм у сфері оздоровлення і відпочинку дітей та  жителів громади, які потребують особливої соціальної уваги та підтримки.

3.5.Сприяння громадським організаціям у проведенні ними роботи з питань соціального захисту вразливих груп населення, забезпечення рівних прав та можливостей жінок і чоловіків.

3.6. Запровадження та надання  гарантій соціального захисту, соціальної підтримки мешканців громади.

 

РОЗДІЛ IV. ФУНКЦІЇ ВІДДІЛУ

 

    1.  Забезпечує надання та  розвиток соціальних послуг в громаді за результатами визначення потреб населення у соціальних послугах.
    2. Бере участь у підготовці пропозицій, затвердження селищних програм соціального захисту населення, у частині, що стосується поліпшення становища осіб/сімей, які опинились в складних життєвих обставинах, протидії торгівлі людьми, оздоровлення, відпочинку жителів громади, які потребують особливої соціальної уваги та підтримки, забезпечення рівних прав та можливостей жінок і чоловіків.
    3. Аналізує стан виконання селищних програм, здійснює заходи щодо соціальної підтримки жителів громади, які потребують особливої соціальної уваги та подає селищному голові пропозиції з цих питань.
    4. Під час формування проекту селищного бюджету подає пропозиції щодо передбачення видатків на фінансування селищних програм соціального захисту населення, підтримку громадських організацій  соціального спрямування, компенсації фізичним особам, які надають соціальні послуги з догляду на непрофесійній основі та інших додаткових компенсацій та пільг окремим категорія населення.
    5. Розробляє проекти розпоряджень селищного голови, рішень виконавчого комітету і селищної ради з питань, віднесених до компетенції Відділу.
    6. Готує самостійно або разом з іншими структурними підрозділами інформаційні та аналітичні матеріали з питань віднесених до компетенції відділу для подання селищному голові.
    7. Забезпечує розгляд в установленому законодавством порядку, звернення громадян до Відділу з питань, що належать до його компетенції.
    8. Організовує проведення заходів для виявлення вразливих груп населення та осіб / сімей, які перебувають у складних життєвих обставинах.
    9.   Проводить інформаційно-просвітницьку роботу серед населення спрямовану на: підвищення обізнаності з питань прав та гарантій у сфері соціального захисту, забезпечення рівних прав та можливостей жінок і чоловіків, протидії торгівлі людьми, жорстокому поводженню з дітьми, запобігання та протидії домашньому насильству; запобігання та подолання споживацьких настроїв, формування сімейних цінностей, почуття причетності до розв’язання важливих соціальних завдань громади.
    10. Інформує  населення про перелік соціальних послуг, їхній зміст і порядок їх надання у формі, доступній для сприйняття особами з будь-яким видом порушення здоров’я.
    11. Сприяє підвищенню професійної компетентності / кваліфікації працівників, які надають соціальні послуги.
    12.  Організовує ведення Реєстру надавачів та отримувачів соціальних послуг на місцевому рівні.
    13. Організовує вирішення питань про надання за рахунок коштів селищного бюджету ритуальних послуг у зв'язку з похованням самотніх громадян, ветеранів війни та праці, а також інших категорій малозабезпечених громадян. Надання допомоги на поховання громадян в інших випадках, відповідно до розроблених селищних програм.
    14. Розглядає  зверненння громадян з питань дискримінації за ознакою статі та вжиття заходів щодо усунення проявів дискримінації за ознакою статі.
    15. Бере участь у проведенні заходів, спрямованих на запобігання та протидію торгівлі людьми.
    16. Має право  призначати та забезпечує  виплати компенсації фізичним особам, які надають соціальні послуги з догляду на непрофесійній основі за місцем проживання/перебування особи, якій надаються соціальні послуги з догляду на непрофесійній основі.
    17. Сприяє поширенні інформації про організації та установи, що залучають до своєї діяльності волонтерів.
    18. Сприяє у межах своєї компетенції  роботі, пов'язаної з наданням благодійної (гуманітарної) допомоги соціально незахищеним громадянам та сім'ям, які перебувають у складних життєвих обставинах.
    19. Бере участь у створенні безперешкодного середовища для маломобільних категорій населення.
    20.  Організовує вирішення у встановленому законодавством порядку питань опіки і піклування, захист прав і законних інтересів повнолітніх осіб, які потребують встановлення опіки або піклування, недієздатних осіб та осіб, цивільна дієздатність яких обмежена. Забезпечує підготовку матеріалів щодо опіки та піклування над повнолітніми недієздатними особами та особами, цивільна дієздатність яких обмежена.
    21.  Організовує  оздоровлення та відпочинок дітей, які потребують особливої соціальної уваги та підтримки, розробляє та виконує  міські програми оздоровлення для жителів громади, які потребують особливої соціальної уваги та підтримки.
    22. Забезпечє  здійснення передбачених законодавством заходів щодо поліпшення житлових і матеріально-побутових умов осіб з інвалідністю, ветеранів війни та праці, громадян, реабілітованих як жертви політичних репресій, військовослужбовців, а також військовослужбовців, звільнених у запас або відставку, сімей, які втратили годувальника, багатодітних сімей, громадян похилого віку тощо.
    23. Вирішує  відповідно до законодавства питань надання соціальних послуг особам та сім’ям з дітьми, які перебувають у складних життєвих обставинах та потребують сторонньої допомоги та приймає рішення стосовно їх надання, відповідно до поданих заяв і документів, перелік яких визначено законодавством.
    24.  Організовує вирішення відповідно до законодавства питань про надання пільг і допомоги, пов'язаних з охороною материнства і дитинства.
    25.  Організовує вирішення відповідно до законодавства питань про надання компенсацій і пільг громадянам, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, в інших випадках, передбачених законодавством.
    26. Організовує  влаштування громадян похилого віку, осіб (дітей) з інвалідністю до інтернат них установ
    27.   Виконує інші функції, що випливають з покладених на нього завдань, передбачених законодавством.

 

5. СИСТЕМА ВЗАЄМОДІЇ

Відділ при виконанні покладених на нього завдань взаємодіє з іншими структурними підрозділами та виконавчими органами селищної ради, депутатами, постійними комісіями, тимчасовими контрольними комісіями та іншими органами, утвореними міською радою, підприємствами, установами, організаціями незалежно від форми власності, об’єднаннями громадян.

 

6. ПРАВА ВІДДІЛУ

Відділ має право:

6.1.Отримувати в установленому порядку від відділів Наркевицької селищної  ради та їх посадових осіб, органів державної влади та їх посадових осіб, підприємств, установ і організацій усіх форм власності інформацію, документи, довідки та інші матеріали, необхідні для виконання покладених на Відділ завдань.

6.2.Подавати виконавчому комітету Наркевицької селищної ради пропозиції з питань, що належать до компетенції Відділу.

6.3.Залучати відповідних спеціалістів виконавчих органів Наркевицької селищної ради, підприємств, установ, організацій та об'єднань громадян (за узгодженням з їх керівниками) для підготовки нормативних і інших документів, а також для розробки і здійснення заходів, які проводяться Відділом відповідно до покладених на нього завдань.

6.4.Інформувати селищного голову у разі покладання на Відділ виконання роботи, що не відноситься до функцій Відділу чи виходить за його межі, а також у випадках, коли відповідні виконавчі органи селищної ради чи посадові особи не надають документи, інші матеріали, необхідні для вирішення покладених на нього завдань з метою вжиття відповідних заходів.

6.5.Брати участь у пленарних засіданнях селищної ради, засіданнях постійних комісій селищної ради та виконавчого комітету, нарадах, комісіях, робочих групах, утворених селищною радою, її виконавчими органами, селищним головою.

 

7.СТРУКТУРА ВІДДІЛУ

7.1.Стуктура та штатний розпис Відділу затверджується рішенням Наркевицької селищної  ради.

7.2.Посадові обов’язки працівників Відділу визначаються посадовими інструкціями, які затверджуються селищним головою

7.3. Положення про Відділ затверджується Наркевицькою селищною радою.

 

 

 

8. КЕРІВНИЦТВО ВІДДІЛОМ

8.1. Відділ очолює начальник, який призначається на посаду на конкурсній основі і звільняється з посади селищним головою, відповідно до чинного законодавства.

8.2. Начальник Відділу повинен мати вищу освіту відповідного професійного спрямування не нижче ступеня магістра, спеціаліста.

Стаж роботи на службі в органах місцевого самоврядування, державної служби або досвід роботи на керівних посадах підприємств, установ та організацій незалежно від форми власності не менше 2 років.

8.3 Начальник здійснює керівництво діяльністю Відділу.

8.3.1. Координує роботу закладів, які надають соціальні послуги в громаді в межах компетенції.

8.3.2 Несе персональну відповідальність за невиконання або неналежне виконання покладених на Відділ завдань, реалізацію його повноважень, дотримання трудової дисципліни, сприяє створенню належних умов праці у Відділі.

8.3.4. Інформує жителів територіальної  громади  про виконання рішень селищної ради, виконавчого комітету, розпоряджень селищного голови та про інші питання відповідно до компетенції.

8.3.5. Вживає заходів до удосконалення організації та підвищення ефективності роботи.

          8.3.6. Вносить    пропозиції          щодо розгляду   на      засіданнях селищної  ради та виконавчого комітету ради питань, що належать до компетенції Відділу та розробляє проекти відповідних рішень.

8.3.7. Вносить пропозиції до проекту бюджету Наркевицької сеилщної територіальної громади що стосується виконання програм і здійснення заходів, спрямованих на поліпшення становища сімей, які опинились в складних життєвих обставинах та жителів громади, які потребують особливої соціальної уваги та підтримки, забезпечення рівних прав та можливостей жінок і чоловіків

8.3.8. Може брати участь у засіданнях сесій ради та виконавчого комітету ради. 

8.4. Працівники Відділу:

8.4.1. діють в межах повноважень, визначених посадовими інструкціями;

8.4.2.в окремих випадках, у разі службової необхідності, за дорученням начальника Відділу виконують повноваження, не передбаченні посадовими інструкціями, але в межах повноважень посадової особи органів місцевого самоврядування.

 

Секретар ради                Т.М.КОЗАК

 


« повернутися до всіх документів

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь