A A A K K K
для людей із порушенням зору
Наркевицька селищна рада Хмельницького району Хмельницької області громада
Хмельницька область, Хмельницький район

"Аліменти.Чужих дітей не буває"

Дата: 03.09.2018 10:39
Кількість переглядів: 549

28.08.2018 року набрали чинності зміни, одночасно із набранням чинності закону України « Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо створення економічних передумов для посилення захисту права дитини на належне утримання», спрямованих на захист прав дітей та посилення відповідальності батьків, які ухиляються від сплати аліментів.

Питання щодо стягнення аліментів це сьогодні один з пріоритетів у роботі Міністерства Юстиції України та його територіальних органів. У Мін’юсту було доволі амбітне завдання – максимально швидко імплементувати та запустити ті новації, які спонукали б горе-батьків, що роками не платили аліменти, все ж виконати свій обов’язок перед дитиною.

Закон України "Про виконавче провадження" доповнено новою статтею 64/1, якою визначається порядок виконання рішень про встановлення побачення з дитиною або усунення перешкод у побаченні. Необхідно зазначити, що при визначенні часу та місця побачення з дитиною державний виконавець повинен враховувати позицію сторін виконавчого провадження та інтереси дитини.У разі невиконання без поважних причин боржником рішення державний виконавець складає акт та виносить постанову про накладення на боржника штрафу у розмірі, визначеному частиною першої статті 75 цього Закону.

На виконання вимог частини дев'ятої статті 71 Закону України “Про виконавче провадження” державним виконавцями Волочиського відділу державної виконавчої служби боржники обмежені у праві виїзду за межі України,винесено вмотивовані постанови про встановлення тимчасового обмеження боржника у праві керувати транспортними засобами,постанови про встановлення тимчасового обмеження у праві користуватись вогнепальною,мисливською,пневматичною та охолощеною зброєю та постанови про встановлення тимчасового обмеження у праві полювання.

Слід зазначити, що обмеження боржника у правах ,які зазначені вище є тимчасовими та знімаються після погашення заборгованості зі сплати аліментів у повному обсязі.

3 липня була прийнята друга частина законопроекту, яка розширює права дітей та обов`язки недобросовісних батьків. Якщо один з батьків відмовляється сплачувати, то на нього накладається штраф у подвійному розмірі та певні заборони.

03.07.2018 року Верховною Радою України прийнято Закон україни "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо створення економічних передумов для посилення захисту права дитини на належне утримання", який набрав чинності з 28.08.2018 року. Крім того, за новою редакцією частини п'ятої статті 157 Сімейного кодексу України змінено порядок виїзду дитини за кордон.  

Змінами до Кодексу України про адміністративні правопорушення та Кримінального кодексу України щодо посилення відповідальності неплатника аліментів передбачено, що відповідний орган місцевого самоврядування визначає окрім виду суспільно-корисних робіт (на строк від 240 до 360 годин) також перелік об'єктів, на яких порушники повинні виконувати ці роботи. Встановлено адміністративну відповідальність щодо усіб, які ухиляються від відбування адміністративного стягнення у виді суспільно корисних робіт, та передбачено адміністративне стягнення у вигляді адміністративного арешту строком до 10 діб(стаття 183/2 КУпАП), а змінами до Кримінального кодексу України встановлено кримінальну відповідальність у разі злісного ухилення особи від відбування адміністративного стягнення у виді суспільно корисних робіт, та передбачено покарання у виді позбавлення волі строком до двох років.

Звертаємо увагу, що також змінами передбачено зменшення до чотирьох місяців суму сукупної заборгованості зі сплати аліментів для винесення державним виконавцем постанов про встановлення тимчасових обмежень боржника у праві виїзду за межі України, у праві керування транспортними засобами, у праві користування зброєю та у праві полювання. Крім того запроваджується додатковий захід примусу до неплатників аліментів-нарахування штрафів за наявності заборгованості зі сплати аліментів, сукупний розмір якої перевищує суму відповідних платежів за 1 рік (20% від суми заборгованості зі сплати аліментів), за 2 роки (30% від суми заборгованості зі сплати аліментів). При цьому необхідно звернути увагу на те, що стягнуті суми штрафів перераховуються стягувачу.

У разі виникнення питань та за більш детальною інформацією рекомендуємо звертатися у Волочиський районний відділ державної виконавчої служби Головного територіального управління юстиції у Хмельницькій області за адресою: м.Волочиськ,вул.Лисенка,4(3-й поверх).

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь