A A A K K K
для людей із порушенням зору
Наркевицька селищна рада Хмельницького району Хмельницької області громада
Хмельницька область, Хмельницький район

“Насильство в сім'ї: види, наслідки та відповідальність”

Дата: 14.09.2018 15:10
Кількість переглядів: 554

На сьогодні досить актуальним є вивчення проблеми виникнення насильства у сім'ї, згідно якої ведуться численні дискусії та дослідження з метою боротьби з фактами насильства. Історично склалось, що цю проблему в нас намагалися замовчувати, адже не хотіли “виносити сміття з хати”. Через це багатьом поколінням, передусім, жінок і дітей, доводилося регулярно терпіти побої й знущання тиранів, будучи фактично жертвами фізичного насильства. Найбільш розповсюдженим є психологічний і фізичний булінг. Проте, як наслідок поширення ролі комунікаційних технологій: телефонного зв'язку, Інтернету та соціальних мереж, з’являється новий вид цькування – кібер булінг. Це не просто пустощі або грубість, це особлива форма взаємин між дітьми, що за відсутності реагування може перерости в насильство.

Що зробило Міністерство юстиції України для посилення відповідальності агресора?

Було розроблено й прийнято Закон “Про запобігання та протидію домашньому насильству”. Він деталізує види насильства, визначаючи фізичне, сексуальне, психолохічне та економічне. Окрім цього, було внесено зміни до Кримінального та Кримінально-процесуального кодексів, які запровадили кримінальну відповідальність за домашнє насильство в будь-яких його проявах.

Якого покарання слід очікувати тим, хто вчиняє домашнє насильство?                    

Якщо дії правопорушника будуть кваліфіковані як адміністративне правопорушення, то йому на перший раз загрожує штраф від 170- 340 грн., громадські роботи від 30 до 40 годин або ж адміністративний арешт на строк до 7-ми діб. У разі вчинення тих самих дій протягом року штраф може сягнути і 680 грн., тривалість громадських робіт збільшиться до 60 годин, а адміністративний арешт становитиме вже 15 діб. Також за домашнє насильство передбачена кримінальна відповідальність.У цьому випадку санкції значно суворішіз тюремним ув'язненням. Зокрема, особі може бути присуджено громадські роботи на строк від 150 до 240 годин, арешт на строк до 6-ти місяців, обмеження волі на строк до 5-ти років або позбавлення волі на строк до 2-х років. Куди ж звертатись громадянам, які постраждали від домашнього насильства. Постраждалі від домашнього насильства можуть звернутись до:

  • уповноважених підрозділів органів поліції,
  • загальних та спеціалізованих служб підтримки постраждалих осіб,
  • служби у справах дітей за місцем свого проживання,
  • скористатися послугами адвокатів нашої системи безоплатної правової допомоги.

Стосовно кривдника вже на цьому етапі може бути застосовано обмежувальний припис, взяття на профілактичний облік та проведення профілактичної роботи, а також направлення для проходження програми для кривдників. Ці заходи забороняють кривдникові мешкати з постраждалою особою в одному примішенні та будь-яким чином взаємодіяти з нею на термін до 6-ти місяців.

Куди звертатися за більш детальними консультаціями та роз'ясненнями?

Контакт центр системи безоплатної правової допомоги за номером 0 (800) 213-103, де можна отримати поради та правовий захист.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь