Наркевицька селищна рада Хмельницького району Хмельницької області громада
Хмельницька область, Хмельницький район

Про затвердження селищної Програми розвитку та підтримки КНП «ЦПМСД» на 2021-2025 роки

Дата: 08.12.2020 11:57
Кількість переглядів: 1340

 

 

 

ХМЕЛЬНИЦЬКА ОБЛАСТЬ

НАРКЕВИЦЬКА СЕЛИЩНА РАДА

Наркевицької селищної об’єднаної територіальної громади

 VІІІ скликання

друга сесія

ПРОЕКТ Р І Ш Е Н Н Я

 

    грудня 2020 року                Наркевичі                                  №  2/2020

Про затвердження селищної  Програми

розвитку та підтримки КНП «ЦПМСД»

на 2021-2025 роки

 

          З метою підвищення якості та доступності надання первинної медичної допомоги населенню Наркевицької ОТГ, дооснащення  фельдшерських пунктів необхідним медичним обладнанням комунального некомерційного підприємства «Центр первинної медико – санітарної допомоги Наркевицької селищної ради», керуючись  ст.89 Бюджетного Кодексу України, Законом України  «Про місцеве самоврядування в Україні», Законом України «Про державні фінансові гарантії медичного обслуговування населення», Законом України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення законодавства з питань діяльності закладів охорони здоров’я», концепцією реформи фінансування системи охорони здоров’я, схваленої розпорядженням Кабінету Міністрів України 30 листопада 2016 року №1013-р, Постанови Кабінету Міністрів України від 28 березня 2018 року №391 «Про затвердження вимог до надавача послуг з медичного обслуговування населення, з яким головними розпорядниками бюджетних коштів укладаються договори про медичне обслуговування населення», Постановою Кабінету Міністрів України від 28 березня 2018 року №283 «Про затвердження Порядку використання коштів, передбачених у державному бюджеті для надання первинної медичної допомоги населенню», Постановою Кабінету Міністрів України від 27 грудня 2017 року №1075 «Про затвердження Порядку вибору лікаря, який надає первинну медичну допомогу, та форми декларації про вибір лікаря, який надає первинну медичну допомогу», наказом Міністерства охорони здоров’я України від 19.03.2018 року №504  «Про затвердження Порядку надання первинної медичної допомоги», наказом Міністерства охорони здоров’я України від 26 січня 2018 року №148 «Про затвердження Примірного табеля матеріально-технічного оснащення закладів охорони здоров’я та фізичних осіб-підприємців, які надають первинну медичну допомогу»,  Постановою КМУ від 17.08.1998 № 1303  «Про впорядкування безоплатного та пільгового відпуску лікарських засобів за рецептами лікарів у разі амбулаторного лікування окремих груп населення та за певними категоріями захворювань», Постановою КМУ від 26.08.2015 року №759 «Про внесення змін до Постановою КМУ від 17.07.1998 року № 1303 та наказом МОЗУ від 20.04.2014 р. №241 «Про організацію забезпечення інвалідів і дітей – інвалідів технічними та іншими засобами», за рекомендацією постійної комісій міської ради з питань освіти, охорони здоров’я, соціального захисту, культури, туризму, молоді та спортусесія селищної ради

 

В И Р І Ш И Л А:

 

  1. Затвердити селищну Програму розвитку та підтримки комунального некомерційного підприємства «Центр первинної медико-санітарної допомоги» Наркевицької селищної ради на 2021 – 2025 роки (додаток 1).
  2. Затвердити кошторис витрат на виконання заходів  Програми розвитку та підтримки комунального некомерційного підприємства «Центр первинної медико-санітарної допомоги» Наркевицької селищної ради на 2021 – 2025 роки (додаток 2).
  3. Головному лікарю  КНП «Центр первинної медико-санітарної допомоги» Наркевицької селищної ради Ганущак Н.В. забезпечити реалізацію передбачених Програмою заходів.
  4. Фінансовому відділу Наркевицької селищної ради   при  внесенні змін до  бюджету  селищної  ради на   2021-2025 роки, та плануванні бюджету на подальші роки дії Програми передбачати кошти на виконання заходів програми.

 

  1. Контроль за виконання даного рішення покласти на постійні комісії з питань планування, фінансів, бюджету, соціально-економічного розвитку, промисловості та підприємництва та з питань освіти, охорони здоров’я, соціального захисту,  культури, туризму, молоді та спорту 

 

 

 

                              Селищний  голова                               Л.ГУЛА

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

                                                                                        Додаток до рішення

                                                                                      другої сесії селищної ради

                                                                                  VІІІ скл    № -2/2020    

  від .12.2020р.

 

 

 

Програма розвитку та підтримки комунального некомерційного підприємства

«Центр первинної медико-санітарної допомоги  Наркевицької селищної ради»

на 2021 – 2025 роки

 

 

I. Паспорт програми

1.

Розробник програми

Комунальне некомерційне  підприємство «Центр первинної медико-санітарної допомоги Наркевицької селищної ради

2.

Відповідальні виконавці програми

Наркевицька селищна рада, Комунальне некомерційне підприємство «Центр первинної медико-санітарної допомоги Наркевицької селищної  ради»

3.

Головний розпорядник бюджетних коштів

Комунальне некомерційне підприємство «Центр первинної медико-санітарної допомоги Наркевицької селищної  ради»

4.

Основні джерела фінансування

селищний бюджет, кошти медичної субвенції, кошти юридичних та фізичних осіб, інші джерела фінансування не заборонені законодавством

5.

Термін реалізації програми

Етапи реалізації програми

2021-2025 роки

6.

Обсяг  фінансових ресурсів, необхідних для реалізації програми

 

2000 тис.  грн.

 

 

II. Визначення проблеми, на розв’язання якої спрямована Програма

Первинна медико-санітарна допомога (ПМСД) визнана Всесвітньою Організацією Охорони Здоров’я (ВООЗ) найбільш важливим елементом національних систем охорони здоров’я (ОЗ). Однак існуючі диспропорції між ПМСД і спеціалізованою допомогою в країнах з низьким і середнім рівнем доходів залишаються джерелом неефективності й нерівності в охороні здоров’я населення.

Диспропорції в системі охорони здоров’я України призводять до переважного використання більш вартісної спеціалізованої допомоги, наслідком чого стає зниження якості медичних послуг при одночасному збільшенні суспільних витрат. Тому розвиток ПМСД є одним із ключових елементів у підвищенні ефективності національної системи ОЗ.

Актуальність Програми розвитку комунального некомерційного підприємства «Центр первинної медико-санітарної допомоги Наркевицької селищної ради» на 2021–2025 роки (далі – Програма) продиктована необхідністю поліпшення стану здоров’я населення шляхом забезпечення доступу до кваліфікованої первинної медико-санітарної допомоги, якості надання та доступності медичної допомоги населенню Наркевицької селищної об’єднаної територіальної громади, поліпшення матеріально-технічної бази, підвищення престижу праці медичних працівників первинної ланки з надання медичної допомоги, покращення їх соціального та економічного становища та забезпеченні їх житлом при необхідності забезпечення первинної ланки медико-санітарної допомоги сімейними лікарями-лікарями загальної практики сімейної медицини.

Також актуальність значною мірою посилюється необхідністю виконання першочергових завдань, спрямованих на реалізацію політики децентралізації державного управління, які на галузевому рівні полягають в оптимізації мережі закладів охорони здоров’я з урахуванням територіальних потреб населення у медичній допомозі, доступність та ефективність якої залежить в першу чергу від організації надання ПМСД. 

Одним з основних завдань органів місцевого самоврядування є створення умов для ефективного та доступного для всіх громадян медичного обслуговування, яке залежить не лише від матеріально-технічної бази, а й від забезпеченості кваліфікованими медичними кадрами.

Протягом останніх років ситуація з кадрами погіршується. Викликає занепокоєння зростання кількості медичних працівників пенсійного віку, а також те, що молоді спеціалісти не бажають йти на роботу у зв’язку з відсутністю житла, низькою заробітною платою та відсутністю доплат стимулюючого характеру.

Затвердження даної Програми дасть можливість реалізувати впровадження програмно-цільового методу фінансування та залучити додаткові кошти із місцевого бюджету та інших джерел, не заборонених законодавством, для вирішення проблемних питань первинної медико-санітарної допомоги у громаді, наближення якісної первинної медичної допомоги на засадах сімейної медицини до населення Наркевицької селищної об’єднаної територіальної громади.

III. Визначення мети Програми

Метою  програми розвитку первинної медико-санітарної допомоги на засадах сімейної медицини Наркевицької селищної ради є забезпечення зниження рівня захворюваності, інвалідності та смертності населення шляхом формування і налагодження ефективного функціонування системи надання населенню доступної і високоякісної первинної медико-санітарної допомоги на засадах сімейної медицини.

 

IV. Обґрунтування шляхів і засобів розв’язання проблеми

Відповідно до частини 3 статті 3 Закону України «Про державні фінансові гарантії медичного обслуговування населення», права та гарантії у сфері охорони здоров’я, що стосуються медичного обслуговування, забезпечення лікарськими засобами, передбачені іншими законами України для певних категорій осіб, фінансуються за окремими програмами за рахунок коштів державного та місцевих бюджетів, цільових страхових фондів та інших джерел, не заборонених законодавством.

Відповідно до чинного законодавства України органи місцевого самоврядування з метою підвищення доступності та якості медичного обслуговування:

1) забезпечують розвиток і вдосконалення мережі закладів охорони здоров’я, здійснюють заходи щодо підвищення доступності та якості медичного обслуговування з урахуванням географічних особливостей та потреб населення;

2) вирішують в установленому порядку питання про забезпечення медичних працівників житлом, службовим транспортом, належними умовами праці, стаціонарним та мобільним зв’язком, мобільною комп’ютерною технікою та програмними продуктами, професійною літературою та періодичними медичними виданнями, у тому числі електронними;

3) впроваджують додаткові стимули для залучення на роботу висококваліфікованих медичних працівників, інші заохочувальні заходи за проведення профілактичних медичних оглядів, диспансеризації, вакцинації пацієнтів або додаткові фінансові заохочення.

Ще одне питання яке має вирішити програма є відшкодування коштів аптекам, що відпускають ліки, технічні та інші засобів за рецептами лікарів, відповідно до чинного законодавства.

Створення умов для ефективного функціонування підприємства первинної медико-санітарної допомоги та обслуговування населення Наркевицької селищної об’єднаної територіальної громади обладнавши структурні підрозділи підприємства згідно табеля оснащення.

 

V. Перелік завдань програми

Основними завданнями Програми є:

  1. створення якісної системи медичної допомоги, зосередженої на пацієнтові;
  2. підвищення доступності, якості та ефективності медичної допомоги;
  3. скорочення поширеності захворювань, в тому числі соціально значимих;
  4. збереження здоров'я жителів Наркевицької об’єднаної територіальної громади, якості та тривалості їх життя;
  5. ефективне використання бюджетних коштів, затверджених по галузі «Охорона здоров`я» на відповідний бюджетний рік;
  6. забезпечення соціальної справедливості і захисту прав громадян на охорону здоров`я.

 

VІ Очікувані результати Програми

Виконання Програми забезпечить:

  • Своєчасно та послідовно виконувати завдання, направлені на збереження здоров’я всіх груп населення.
  • Реалізацію затверджених державних та обласних медичних програм.
  • Виконання заходів з профілактики основних медико-соціальних програм, адаптованих до рівня потреби та можливостей громади.
  • Приведення матеріально – технічної бази медичних закладів до затверджених нормативних вимог, створення умов дотримання санітарно – гігієнічного та протиепідемічного режимів.
  • Впровадити додаткові матеріальні стимули та додаткові фінансові заохочення для висококваліфікованих працівників Центру.
  • Формування у пацієнтів світогляду відповідального ставлення до власного здоров’я та виконання правил профілактики і здорового способу життя.
  • Продовження загальної тривалості життя дорослого населення.
  • Підвищення імунного статусу населення шляхом імунопрофілактики.
  • Блокування джерел збудників інфекційних хвороб та порушення механізму передачі збудників інфекцій.
  • Максимальне забезпечення хворих визначених категорій пільговим лікуванням.
  • Раннє виявлення захворювань, повноцінне та своєчасне обстеження хворих.
  • Вирішити питання транспортування хворих на проведення процедури гемодіалізу
  • Здійснення поточних та капітальних ремонтів приміщень.

Мета розділу

Максимально забезпечити визначену категорію хворих, лікуванням на пільгових умовах, відповідно до виділених коштів з місцевого бюджету.

 

 

                                                         1 розділ

Поліпшення матеріально – технічної бази

структурних підрозділів КНП ЦПМСД.

Структурні підрозділи КП «ЦПМСД» потребують оснащення відповідно до нормативних вимог, згідно Наказу МОЗ України від 26.01.2018 р. № 148 «Про затвердження Примірного табеля матеріально-технічного оснащення закладів охорони здоров’я та фізичних осіб – підприємців, які надають первинну медичну допомогу».

Табель матеріально-технічного оснащення — документ, що визначає мінімальний перелік обладнання, устаткування та засобів, необхідних для оснащення конкретного типу закладу охорони здоров’я, його підрозділу.

Мета розділу

- покращення матеріально-технічної бази структурних підрозділів КНП «ЦПМСД»;

- оснащення структурних підрозділів медичним обладнанням та устаткуванням у відповідності до затвердженого табелю оснащення.

 

Очікувані результати:

-надання якісної первинної медико-санітарної допомоги визначеного об’єму та переліку;

-створення належних умов для надання визначеного обсягу медичної допомоги.

Заходи:

  1. Приведення матеріально-технічної бази структурних підрозділів Центру у відповідність до нормативів:
    1. Придбання обладнання та медичного інструментарію для діагностики хвороб та надання первинної медичної допомоги жителям Наркевицької ОТГ;

2 розділ

Здійснення капітальних та поточних ремонтів.

На баланс КНП «ЦПМСД» передані приміщення. Приміщення потребують поточних, а в деяких випадках і капітальних ремонтів.

Поточний ремонт потрібно зробити у таких структурних підрозділах як:

- Юхимовецький ФАП;

- Бубнівський ФАП;

- Глядецький ФАП

Мета та очікувані результати розділу:

  1. Покращення умов роботи працівників Центру та приведення приміщень до норм чинного законодавства.
  2. Надання якісної первинної медичної допомоги у комфортних для пацієнта умовах.

Заходи

Здійснення  поточних та капітальних ремонтів приміщень .

 

3 розділ

Оплата комунальних послуг та енергоносіїв

Відповідно до вимог ст.89  Бюджетного кодексу України, до видатків, що здійсню­ються з бюджетів міст республікан­ського Автономної Республіки Крим та обласного значення, районних бюджетів, бюджетів об’єднаних територіальних громад, належать ви­датки на оплату комунальних послуг та енергоносіїв комунальними закла­дами охорони здоров’я, що надають первинну медичну допомогу, міс­цеві програми розвитку та підтрим­ки комунальних закладів охорони здоров’я, що надають первинну ме­дичну допомогу, та місцеві програми надання населенню медичних по­слуг з первинної медичної допомоги населенню.

 

 

VIII. Фінансове забезпечення Програми

         Забезпечення виконання цієї Програми здійснюється в межах видатків, передбачених у Державному бюджеті України та місцевих бюджетах, а також за рахунок коштів інших джерел, не заборонених чинним законодавством.

Необхідний обсяг фінансування Програми з селищного бюджету визначатиметься щороку, виходячи з конкретних завдань та наявності коштів на підставі затвердженого табеля оснащення ФАПів та КНП «Центр первинної медико-санітарної допомоги Наркевицької селищної ради», а також затвердженого фінансового плану комунального некомерційного підприємства. Для забезпечення реалізації заходів Програми передбачається в установленому законодавством порядку залучення благодійних внесків, гуманітарної допомоги, грантових та інвестиційних коштів неурядових громадських організацій.

 

        ІХ. Координація та контроль за ходом виконання Програми

Програма визначає план, концептуальну  мету, завдання і шляхи розвитку первинної медико-санітарної допомоги Наркевицької  ОТГ  на 2021 – 2025 роки, враховуючи стратегічні завдання та прогнозовані обсяги фінансового забезпечення.

Програма має відкритий характер і може  доповнюватись  ( змінюватись ) в установленому чинним законодавством порядку в залежності від потреб поточного моменту (прийняття нових нормативних актів, затвердження та доповнення регіональних медичних програм, змінних фінансово – господарських можливостей  ОТГ ).

Безпосередній контроль за виконанням Програми здійснюється головним розпорядником коштів.

Звіт про виконання програми надається виконавцем щопіврічно, головному розпоряднику бюджетних коштів. Виконавець звітує про виконання Програми на сесії селищної ради за підсумками року.

Забезпечення виконання цієї Програми здійснюється в межах видатків, передбачених у Державному бюджеті України та місцевих бюджетах, а також за рахунок коштів інших джерел, не заборонених чинним законодавством.

Необхідний обсяг фінансування Програми з селищного бюджету визначатиметься щороку.

 

 

Секретар ради                                         Т.КОЗАК

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Додаток 1

до рішення другої селищної  ради

                                                      VІІІ скл.  від  .12.2020  

                                                             № 2/2020

 

КОШТОРИС

до напрямків  діяльності  та  заходів  програми  розвитку та підтримки комунального некомерційного підприємства «Центр первинної медико-санітарної допомоги Наркевицької селищної ради»  на  2021 рік

 

№ з/п

Зміст заходу

Термін виконання

Обсяг фінансування (тис.грн)

1.

Забезпечення хворих пільгової категорії населення ліками, технічними та іншими засобами.

 

2021 рік

 

2.

Фінансування заробітної плати медичним працівникам ФАП громади

2021 рік

 

3.

Здійснення капітальних та поточних ремонтів

ФАП громади

2021 рік

 

4.

Виплата стимулюючих виплат працівникам

КНП «ЦПМСД», ФАП громади

 

2021 рік

 

5.

Придбання медикаментів Комунальному некомерційному підприємству «Центр первинної медико-санітарної допомоги Наркевицької селищної ради», ФАП громади ( хвороба панкінсона, окохворим)

2021 рік

 

 

6.

Придбання засобів цивільного захисту, захисного медичного обладнання, матеріалів для здійснення заходів з ліквідації наслідків медико-біологічної надзвичайної ситуації природного характеру, пов’язаної з поширенням на території України гострої корона-вірусної хвороби COVID-19

2021 рік

 

 

7

Придбання реактивів Комунальному некомерційному підприємству «Центр первинної медико-санітарної допомоги Наркевицької селищної ради» на проведення біохімічного аналізу крові

2021 рік

 

 

                                      Секретар ради                                Т.КОЗАК

 

 

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь