A A A K K K
для людей із порушенням зору
Наркевицька селищна рада Хмельницького району Хмельницької області громада
Хмельницька область, Хмельницький район

Волочиське бюро правової допомоги інформує. Придбання житла.

Дата: 28.12.2021 11:38
Кількість переглядів: 591

 

Волочиське бюро правової допомоги інформує

 

Придбання житла.

 

Придбання житла – відповідальна подія, яка вимагає від людини максимальної уважності в оформленні документів. Проте й це не завжди може гарантувати від неприємних сюрпризів, таких, як купівля житла, де, як виявилося, хтось прописаний.

Так, до фахівців системи безоплатної правової допомоги  звертаються клієнти, які після придбання квартири з'ясовують, що в ній зареєстроване місце проживання має невідома особа. Як виявляється, на момент купівлі-продажу квартири з цього місця реєстрації не знята невідома особа,  хоча сусіди стверджували, що до моменту купівлі квартири у ній ніхто не проживав тривалий час. Речей у квартирі немає, але реєстрація місця проживання перешкоджає реалізовувати право власності в повному обсязі, наприклад, у разі продажу квартири. Але ще окрім цього, новий власник змушений оплачувати деякі житлово-комунальні послуги, розраховані ще й на цю невідому особу.

В такому випадку потрібно подавати до суду позов про усунення перешкод в користуванні майном шляхом зняття особи з реєстрації місця проживання.

         Зазвичай суд задовольняє заявлені позовні вимоги.

Відповідно до ч.1 ст.316 ЦК України правом власності є право особи на річ (майно), яке вона здійснює відповідно до закону за своєю волею, незалежно від волі інших осіб.

      Відповідно до ст.317 ЦК України власникові належать права володіння, користування та розпоряджання своїм майном.

Відповідно до ст.319 ЦК України власник володіє, користується, розпоряджається своїм майном на власний розсуд. Власник має право вчиняти щодо свого майна будь-які дії, які не суперечать закону. При здійсненні своїх прав та виконанні обов`язків власник зобов`язаний додержуватися моральних засад суспільства. Усім власникам забезпечуються рівні умови здійснення своїх прав. Власність зобов`язує. Власник не може використовувати право власності на шкоду правам, свободам та гідності громадян, інтересам суспільства, погіршувати екологічну ситуацію та природні якості землі. Держава не втручається у здійснення власником права власності. Діяльність власника може бути обмежена чи припинена або власника може бути зобов`язано допустити до користування його майном інших осіб лише у випадках і в порядку, встановлених законом. Особливості здійснення права власності на культурні цінності встановлюються законом.

      Відповідно до ч.ч.1,2 ст.321 ЦК України право власності є непорушним. Ніхто не може бути протиправно позбавлений цього права чи обмежений у його здійсненні.

      Особа може бути позбавлена права власності або обмежена у його здійсненні лише у випадках і в порядку, встановлених законом.

      Відповідно до ч.1 ст.383 ЦК України власник житлового будинку, квартири має право використовувати помешкання для власного проживання, проживання членів своєї сім`ї, інших осіб і не має права використовувати його для промислового виробництва.

     

Відповідно до ст.391 ЦК України власник майна має право вимагати усунення перешкод у здійсненні ним права користування та розпоряджання своїм майном.

Приклад такої справи можна подивитись в Єдиному державному реєстрі судових рішень: https://bit.ly/3cPQ47Y

 

 

За додатковою інформацією та консультаціями звертайтесь до  Волочиського бюро правової допомоги, яке знаходиться за адресою: м. Волочиськ, пл. Центральна, 3-А,  тел. (03845) 4-02-82

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь