A A A K K K
для людей із порушенням зору
Наркевицька селищна рада Хмельницького району Хмельницької області громада
Хмельницька область, Хмельницький район

ВОЄННИЙ СТАН ЯК ОБСТАВИНА, ЯКА ВПЛИВАЄ НА КВАЛІФІКАЦІЮ ЗЛОЧИНУ ТА ПРИЗНАЧЕННЯ ПОКАРАННЯ

Дата: 09.11.2022 10:40
Кількість переглядів: 133

ВОЄННИЙ СТАН ЯК ОБСТАВИНА, ЯКА ВПЛИВАЄ НА КВАЛІФІКАЦІЮ ЗЛОЧИНУ ТА ПРИЗНАЧЕННЯ ПОКАРАННЯ

 

У березні 2022 внесено зміни до Кримінального кодексу України щодо посилення відповідальності за злочини за статтями 185, 186, 187, 189, 191
КК України, вчинені в умовах воєнного стану. 

Це основні майнові злочини, які завжди становили значну частину всієї кримінальної статистики в Україні – крадіжка, грабіж, розбій, вимагання, а також розтрата і заволодіння майном шляхом зловживання службовим становищем.

Питання посилення відповідальності за вчинення злочинів, передбачених ст. ст. 185 (крадіжка), 186 (грабіж), 187 (розбій), 189 (вимагання), 191 (привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем) кримінального кодексу України неодноразово висвітлювалось в ЗМІ правоохоронними органами.

Так, законодавцем за вчинення вказаного діяння в умовах воєнного стану посилено відповідальність та передбачено покарання у виді позбавлення волі від 5 до 8 років.

При цьому, за згаданий період, Волочиським районним судом Хмельницької області ухвалено 9 обвинувальних вироків стосовно 9 осіб, дії яких кваліфіковано за ч. 4 ст. 185 КК України, у яких кваліфікуючою ознакою діяння є його вчинення в умовах воєнного стану.

1.Так, до прикладу, в середині вересня 2022 року місцевий житель викрав з-під під’їзду будинку велосипед. Прокурорами Волочиської окружної прокуратури обвинувальний акт за ч. 4 ст. 185 КК України скеровано до суду.

Вироком Волочиського районного суду Хмельницької області зловмиснику призначено покарання у вигляді 5 років позбавлення волі, на підставі ст. 75 КК України звільнено від відбування покарання з випробуванням та покладено обов’язки, передбачені ст. 76 КК України.

2.Також, у серпні 2022 року місцевий житель, з метою власного збагачення, усвідомлюючи, що на території України введено воєнний стан, з копюровидавача банкомату АТ «Ощадбанк» викрав гроші в сумі 10000 грн. Прокурорами Волочиської окружної прокуратури обвинувальний акт за ч. 4 ст. 185 КК України скеровано до суду.

Зловмиснику загрожує від 5 до 8 років позбавлення волі.

Примітка: відповідно до ст. 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.

 

Прокурор Волочиської окружної прокуратури                                                

Альона ДЖУР

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь