A A A K K K
для людей із порушенням зору
Наркевицька селищна рада Хмельницького району Хмельницької області громада
Хмельницька область, Хмельницький район

Оплата праці у разі відсутності електроенергії

Дата: 29.11.2022 08:30
Кількість переглядів: 111

Волочиське бюро правової допомоги інформує

 

Оплата праці у разі відсутності електроенергії

 

 

Через відсутність електроенергії багато українців, які працюють віддалено, не мають можливості виконувати свою роботу в повному обсязі.

 

Як у такому випадку оплачується робота працівників розповів заступник голови Федерації профспілок України Олександр Шубін.

 

За його словами, зникнення електроенергії є форс-мажором, що спричиняє вимушений простій, який відбувається не з вини працівника. Кодекс законів про працю (стаття 113 КЗпП України) зобов'язує роботодавця оплачувати простій у тому разі, якщо він стався не з вини працівника. Така сама ситуація і з часом, який працівник проводить у бомбосховищі під час повітряної тривоги. Тому можна вважати, що оплата праці має відбуватися виходячи із середнього заробітку.

 

Фактично роботодавець повинен або оплачувати період, коли співробітник вимушено не може виконувати свої функції, або забезпечити його альтернативним джерелом енергії. Це можуть бути акумулятори, ноутбуки з батареєю, які можуть працювати без підключення до мережі тривалий час, генератор і т.д.

 

"Забезпечення працівника, у тому числі й видатковими коштами, лежить на роботодавцеві. Це має бути прописано у трудовому договорі, а якщо цього немає у договорі, значить, відповідає роботодавець", - зазначає заступник голови ФПУ.

 

Фактично за законом через відсутність електроенергії роботодавець повинен нести всі пов'язані з цим збитки, платити зарплату за час простою або забезпечувати співробітника додатковою технікою. Однак насправді тут також варто враховувати і той факт, що далеко не у всіх роботодавців у таких обставинах є ресурс для забезпечення всіх своїх співробітників.

 

За додатковою інформацією та консультаціями звертайтесь до  Волочиського бюро правової допомоги, яке знаходиться за адресою: м. Волочиськ, пл. Центральна, 3-А, тел. (03845) 4-02-82.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь