A A A K K K
для людей із порушенням зору
Наркевицька селищна рада Хмельницького району Хмельницької області громада
Хмельницька область, Хмельницький район

Волочиське бюро правової допомоги інформує Нові правила військового обліку та вручення повісток

Дата: 01.02.2023 09:39
Кількість переглядів: 117

Волочиське бюро правової допомоги інформує

 

Нові правила військового обліку та вручення  повісток

 

Нещодавно Кабінет міністрів затвердив новий порядок організації та ведення військового обліку призовників, військовозобов'язаних та резервістів. Зміни передбачають, зокрема, серйозніший контроль за взяттям на облік, цифровізацію багатьох процесів, обмін даними між різними органами влади, реєстрами та працедавцями громадян, які підлягають обліку тощо.

Відповідно до Порядку, відтепер на військовий облік мають ставати: призовники з 16 років (у рік досягнення 17-річного віку) до 27 років; військовозобов’язані та резервісти, які не досягли граничного віку перебування у запасі, та жінки, які мають медичну або фармацевтичну спеціальність. А також за власним бажанням – жінки, що мають спеціальність або професію, споріднену з відповідною військово-обліковою спеціальністю, перелік яких затверджений Міноборони.

Важливо зазначити, що правила воєнного стану передбачають заборону виїзду за кордон тільки для чоловіків від 18 до 60 років. Тобто для неповнолітніх допризовників жодних обмежень не передбачено: юнаки віком 16 - 17 років, які стоять на військовому обліку, можуть вільно виїжджати за межі України.

Щодо обліку жінок: жінки-медики, лікарі, медсестри та фармацевти підлягають встановленню на військовий облік. В цьому випадку вони мають ставати на облік так само, як і чоловіки. Відповідно, при зміні свого місця реєстрації має відбуватися також синхронізація цих даних і передача нової інформації про них. Також встановленню на військовий облік підлягають жінки за їхнім бажанням, якщо їхня спеціальність споріднена з військовою справою або певною військовою спеціальністю. В такому випадку за бажанням жінки також можуть стати на військовий облік.

Жінки-лікарі, які станом на 30 грудня 2022 року не стояли на військовому обліку, мають право не ставати на цей облік до 2026 року. Такий часовий проміжок, ймовірно, потрібен, щоб був запроваджений Єдиний державний реєстр військовозобов'язаних.

З 2026 року жінки повинні ставати на облік. На роботодавців і органи місцевого самоврядування покладаються ті самі функції стосовно обліку жінок-медиків і фармацевтів, як і щодо чоловіків.

Обов'язки призовників, військовозобов'язаних та резервістів:

 

перебувати на військовому обліку за зареєстрованим місцем проживання, а у разі виїзду за кордон більше ніж на три місяці – за місцем консульського обліку у закордонних дипломатичних установах України;

 

прибути на виклик уповноважених органів для взяття на військовий облік та визначення призначення на особливий період, оформлення військово-облікових документів, проходження медичного огляду, направлення на підготовку, призову на службу або збори;

 

не міняти місце проживання після оголошення мобілізації та у воєнний час без дозволу керівника ТЦК;

 

протягом 7 днів з дня переїзду на нове місце проживання особисто прибути з паспортом та військово-обліковими документами для взяття на військовий облік;

 

протягом 7 днів особисто повідомляти органи про зміну персональних даних;

 

негайно повідомляти ТЦК про втрату військово-облікового документа;

 

не рідше разу на п'ять років звіряти свої персональні дані з обліковими даними ТЦК;

 

щороку до 1 жовтня подавати документи, що підтверджують право на відстрочку від призову на строкову військову службу.

 

Облік військовозобов'язаних за кордоном.

Якщо призовники, військовозобов'язані та резервісти, виїжджають за кордон менше ніж на три місяці, зніматися з військового обліку в Україні не потрібно. Якщо більше, ніж на три місяці, потрібно особисто прийти до територіального центру комплектування з документами, що підтверджують виїзд за кордон.

У такому разі треба стати на військовий облік у закордонній дипломатичній установі України. Перебування на консульському обліку можливе лише в одній країні терміном на рік (можна продовжити).

 

Зарубіжні дипломатичні установи України, у свою чергу, мають:

повідомляти громадян, які перебувають на обліку, досягли призовного віку та не мають відстрочки, про початок чергового призову на строкову військову службу в Україні;

сприяти поверненню військовозобов'язаних та резервістів до України у разі проведення мобілізації та воєнний час (у особливий період) – які механізмами вони мають це робити, у постанові не прописано.

 

Постанова також покладає на українські закордонні дипустанови ще два важливих зобов’язання:

протягом 7 днів після того, як громадянин України стає на консульський облік за кордоном (або знімається з нього) дипустанова має повідомити про призовника, військовозобов'язаного або резервіста відповідним районним (міським) територіальним центрам комплектування та соціальної підтримки, органам СБУ або підрозділам Служби зовнішньої розвідки України (за місцем їх перебування на військовому обліку);

дипустанови мають вести списки призовників, військовозобов'язаних та резервістів, які перебувають на тимчасовому консульському обліку і стоять на військовому обліку; такі списки дипломати зберігатимуть протягом п’яти років (у формі зазначаються особисті дані, адреса проживання за кордоном, дата взяття на консульский облік чи зняття з нього та орган в Україні, у якому громадянин перебуває на військовому обліку).

 

Нові правила військового обліку: прийом на роботу та навчання.

На роботу чи навчання можуть приймати лише після підтвердження того, що військовозобов'язаний перебуває на військовому обліку. Тобто мають перевіряти військово-облікові документи:

для призовників – посвідчення про приписку до призовної дільниці;

для військовозобов'язаних – військовий квиток чи тимчасове посвідчення;

для резервістів – військовий квиток.

 

У постанові також прописано, що державні органи, органи місцевого самоврядування, підприємства, установи та організації повинні доводити правила військового обліку до громадян під особистий підпис при прийнятті на роботу (навчання). А також протягом 7 днів після прийняття на роботу, навчання або звільнення, завершення навчання повідомляти ТЦК про зміну облікових даних призовників, військовозобов'язаних та резервістів.

На вимогу громадян мають сповіщати про необхідність прибути до територіальних центрів комплектування.

 

Місцева влада може перевіряти дані військовозобов’язаних.

Виконавчі органи сільських, селищних, міських рад ведуть картки первинного обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів. Щомісяця до 5 числа вони повинні повідомляти територіальні центри комплектування та соціальної підтримки, органи СБУ, підрозділи Служби зовнішньої розвідки, якщо хтось змінив місце проживання чи прибув з мобілізаційним розпорядженням, а також про тих, хто порушує правила військового обліку, для притягнення їх до відповідальності згідно із законом. Також ці органи уповноважені направляти у військкомати для зняття з обліку чоловіків, які вибувають за межі України на постійне місце проживання.

 

Повістки: їх можуть вручити будь-де, і це - законно.

 

Зараз законодавством не визначено будь-яких вимог до місця вручення призивній особі повістки. Тобто не передбачено, де саме має відбуватися таке вручення, не встановлено переліку таких місць.

 

Вручати повістки можуть тільки уповноважені на це особи, а саме:

працівники територіальних центрів комплектування, тобто військкоматів

представники органів місцевого самоврядування

керівник або уповноважена особа установи, де працює військовозобов’язаний

уповноважена особа закладу освіти, де навчається військовозобов’язаний

працівники управляючих компаній або ОСББ.

 

Повістка має бути вручена особисто і підписана тим, кому вона призначена. Якщо повістка була видана не особисто і на ній немає підпису, отримувач може не з’являтися до військкомату. Якщо військовозобовязаного запросили телефоном, він теж можете не прийти, так як законодавством не передбачено виклик до центру комплектування телефоном.

Також слід зазначити, що ніхто не має права застосовувати силу. Якщо так трапилось, що військовозобовязаного примусово змушують поїхати до центру комплектування, потрібно викликати поліцію.

 

Чи можна відмовитись від повістки?

Так, законодавство дозволяє відмовитись від повістки, якщо вона заповнена з помилками. Цей документ обов’язково повинен містити:

ПІБ;

рік народження та адресу призовника;

місце роботи;

вид повістки;

дату, час та адресу, коли й куди необхідно з’явитися;

назву органу, печатку, підпис, прізвище, ім’я та по батькові керівника військкомату.

 

У випадку відмови співробітник центру комплектування повинен скласти акт про відмову від отримання. Даний акт укладається у присутності свідків, аби було підтвердження причини відмови від отримання повістки. Потім цей акт передають до центру комплектування. В окремих випадках його можуть направити до поліції.

 

Чи можна не прийти до військкомату після отримання повістки?

Якщо ви особисто отримали повістку та поставили підпис, ви зобов’язані з’явитися у зазначеному центрі комплектування. Втім, є перелік причин, через які військовозобов’язаний після вручення повістки може не зявитись, це:

хвороба, яка не дає можливості самостійно рухатися

необхідність догляду за хворою дружиною, чоловіком, дитиною, своїми батьками чи дружини/чоловіка (ці особи мають проживати разом із військовозобов'язаним, також не повинно бути близьких родичів, які здатні взяти на себе догляд).

відкрите кримінальне провадження, застосування адміністративного стягнення або кримінального покарання стосовно військовозобов'язаного або резервіста.

Важливо: для підтвердження поважної причини, через яку немає можливості вчасно відвідати центр комплектування по повістці, потрібно надати відповідні довідки, офіційні документи.

Опісля вручення першої повістки особу поставлять на облік та уточнять особисті дані. Потім прийде повістка, аби для проходження медкомісії. Лише після її проходження вас можуть призвати на строкову службу.

 

Яка відповідальність за ігнорування повістки чи відмові від неї?

У випадку, якщо йдеться про відмову від повістки без поважних причин, неявку на уточнення даних чи медкомісію, то можлива адміністративна відповідальність. Вона передбачає штраф на суму від 510 до 850 гривень. Повторне порушення протягом року передбачає штраф від 850 до 1700 гривень.

 

Кримінальна відповідальність передбачена у випадку неприбуття на пункт збору для строкової служби чи мобілізації. За ухилення від останньої кримінальний кодекс передбачає покарання у вигляді ув’язнення на термін від трьох до п’яти років.

 

Більше інформації за посиланням https://www.ukrinform.ua/rubric-ato/3660774-novi-pravila-vijskovogo-obliku-povistku-mozut-vruciti-budde.html.

 

За додатковою інформацією та консультаціями звертайтесь до  Волочиського бюро правової допомоги, яке знаходиться за адресою: м. Волочиськ, пл. Центральна, 3-А, тел. (03845) 4-02-82.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь