A A A K K K
для людей із порушенням зору
Наркевицька селищна рада Хмельницького району Хмельницької області громада
Хмельницька область, Хмельницький район

За вчинення систематичного домашнього насильства відносно своєї співмешканки місцевого жителя засуджено до арешту

Дата: 06.03.2023 11:03
Кількість переглядів: 79

За вчинення систематичного домашнього насильства відносно своєї співмешканки місцевого жителя засуджено до арешту

 

На теперішній час значну проблему становить домашнє насильство, до якого, згідно з українським законодавством, належить фізичне, сексуальне, психологічне та економічне насильство.

Статтею 126-1 КК України передбачена кримінальна відповідальність за домашнє насильство, тобто умисне систематичне вчинення фізичного, психологічного або економічного насильства щодо подружжя чи колишнього подружжя або іншої особи, з якою винний перебуває (перебував) у сімейних або близьких відносинах, що призводить до фізичних або психологічних страждань, розладів здоров’я, втрати працездатності, емоційної залежності або погіршення якості життя потерпілої особи.

Таким чином, домашнє насильство – це не лише дії фізичного характеру, а й психологічного.

Кримінальне провадження щодо кримінального правопорушення, пов’язаного з домашнім насильством, не може бути закрите у разі відмови потерпілого від підтримання приватного обвинувачення, що передбачено п. 7 ст. 284 Кримінального процесуального кодексу України.

Так, прокурорами Волочиської окружної прокуратури підтримано публічне обвинувачення у кримінальному провадженні стосовно місцевого мешканця, який систематично вчиняв психологічне насильство щодо особи, з якою перебуває у сімейних відносинах.

Встановлено, що безробітний місцевий мешканець упродовж тривалого часу систематично вчиняв стосовно своєї співмешканки психологічне насильство, яке виразилось у словесних образах, залякуванні, висловлюваннях нецензурною лайкою в її бік, приниженні, за що вже був притягнений до адміністративної відповідальності за ч. 1 та ч. 2 ст. 173-2 Кодексу України про адміністративні правопорушення (вчинення домашнього насильства), проте накладені стягнення на нього не вплинули та не змінили його поведінку. Згодом правоохоронці відкрили відносно зловмисника кримінальне провадження.

Зловмисник не дочекавшись рішення суду, знову вчинив кримінальне правопорушення, передбачене ст. 126-1 КК України стосовно своєї співмешканки, яке також було скеровано до суду.

Під час судових засідань прокуратурою надано суду беззаперечні докази на підтвердження винуватості обвинуваченого, який свою вину визнав частково, також факт психологічних страждань співмешканки був підтверджений висновками судово-психіатричних експертиз.

Разом з тим, в ході судового розгляду даного об’єднаного кримінального провадження прокуратурою повністю доведено факт вчинення вказаною особою кримінальних правопорушень, передбачених ст. 126-1 Кримінального кодексу України та вироком Волочиського районного суду обвинуваченому призначено покарання у виді арешту строком на 5 місяців.

  Примітка: У випадку, якщо Ви стали жертвою насильства, з метою попередження тяжких наслідків, негайно повідомляйте про це на лінію «102», територіальні підрозділи, дільничного офіцера.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь