A A A K K K
для людей із порушенням зору
Наркевицька селищна рада Хмельницького району Хмельницької області громада
Хмельницька область, Хмельницький район

Форум місцевого економічного розвитку

Дата: 29.11.2023 13:30
Кількість переглядів: 69

Форум місцевого економічного розвитку

Всеукраїнська асоціація органів місцевого самоврядування «Асоціація  об’єднаних територіальних громад», у партнерстві з Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH та Фондом розвитку підприємництва, на базі Платформи «Економіка та інвестиції», за участі Міністерства розвитку громад, територій та  інфраструктури України,  провели Форум місцевого економічного розвитку: Пошук ефективної моделі місцевого економічного розвитку. Механізми співпраці місцевого бізнесу та територіальних громад як фундаменту сталого економічного розвитку. Підняття діалогів з бізнесом щодо умов їх повернення і відновлення.

З метою обговорення найкращих практик та стратегій управління місцевим економічним розвитком в територіальних громадах, пошуку ефективних рішень шляхом реалізації локальних проєктів, пошуку додаткових джерел фінансування і підтримки ММСП, у заході взяли участь голови територіальних громад, їх заступники та представники органів місцевого самоврядування, представники дрібного, малого і середнього бізнесу, експерти в питаннях економічного розвитку, представники фінансових установ, донорських організацій та програм міжнародної технічної допомоги тощо.

З вітальним словом звернувся Олександр Корінний, Голова Всеукраїнської асоціації органів місцевого самоврядування «Асоціації об’єднаних територіальних громад», голова Новоукраїнської громади Кіровоградської області

«Ми сьогодні говоримо про дуже важливі речі, про місцевий економічний розвиток, а це і фінанси, і бюджет, і можливості для громад тощо. Громадам, бізнесу та людям сьогодні, підтримуючи ЗСУ, потрібно працювати в двох напрямках: Перший – це наша з вами Перемога! – бо цим живе кожен щирий українець, і Друге, маємо погляд в майбутнє і що будемо робити, коли ми переможемо. Завдяки нашим партнерам, Асоціація працювала над всіма цими питаннями в цьому році, і вже завтра відбудуться Загальні Збори Всеукраїнської Асоціації ОТГ, на яких буде затверджено Стратегію розвитку Асоціації, де закладено цілі для економічного розвитку – як основу і фундамент майбутнього місцевого самоврядування», – звернув увагу Олександр Корінний

Фото без описуПерша панельна дискусія «Створення ефективної системи місцевого економічного розвитку в територіальних громадах. Напрацювання концепції місцевого економічного розвитку» розпочалась з презентації за підсумками кількох досліджень майбутнього, які проводились протягом останніх півтора роки Валерія Пекара, Президента компанії Євроіндекс, викладач Києво-Могилянської та Львівської бізнес-шкіл

Фото без опису«Сильна Україна – це країна сильних громад! – і ніякого іншого шляху в нас немає. Я не є фахівцем з місцевого економічного розвитку на відміну від вас, тому буду говорити про національний рівень та окреслю основні виклики, проблеми, сценарії, можливості та мрії», – зауважив Валерій Пекар

Також у обговоренні взяли участь: Дмитро Турчак, директор директорату стратегічного планування регіональної політики Міністерства розвитку громад, територій та інфраструктури УкраїниАндрій Гапон, Виконавчий директор Фонду розвитку підприємництваНаталя Буткова, Членкиня правління відповідальна за ММСП ОщадбанкуРуслан Гашев, Голова правління у ПрАТ Експортно кредитне агентствоДіана Баринова, керівниця комітету з питань співпраці бізнесу та місцевого самоврядування Польсько-української господарчої Палати, експерта з питань місцевого економічного розвитку, голова ГО «Центр розвитку місцевого самоврядування».

Фото без описуПід час другої панельної дискусії «Залучення донорського фінансування для підтримки проєктів місцевого економічного розвитку. Перспективи розвитку напрямку роботи Всеукраїнської Асоціації ОТГ щодо підтримки місцевого бізнесу як основного джерела наповнення бюджетів територіальних громад»,яку модерувала Тетяна Нехайчук, керівниця проекту Бізнес-акселератору на базі Новоукраїнської громади: «Адаптивні стратегії бізнесу в умовах військового стану», учасники обговорили з партнерами та донорами нові можливості, ініціативи та реалізації планів діяльності для бізнесу, громад та Асоціації на 2024 рік.

Фото без описуПанельну дискусію, що відкрила Тетяна Аніщук, заступниця директора програми міжнародної співпраці «ReACT4UA» (Застосування та імплементація Угоди про асоціацію між ЄС та Україною у сфері торгівлі) /EU4Business: відновлення, конкурентоспроможність та інтернаціоналізація МСП», німецька федеральна компанія «Deutsche Gesellschaft  für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH»), було присвячено новим викликам, що постали перед органами місцевого самоврядування в умовах війни, місцевому економічному розвитку, релокації бізнесу та  механізми реалізації проєктів.

Фото без опису

До діалогу також долучились представники різних програм, зокрема: Володимир Шейгус, Виконавчий директор ІСАР ЄднанняВладислав Гуленко, менеджер проєктів розвитку ланцюгів доданої вартості Програми USAID «AGRO»Євген Романенко, радник з юридичних питань  програми USAID «Конкурентоспроможна економіка України»Олеся Голинська, експертка з місцевого економічного розвитку програми USAID «ГОВЕРЛА»

Владислав Гуленко презентував ключові напрямки роботи Програми USAID з аграрного і сільського розвитку «AGRO» у співпраці з територіальними громадами:

  1. Розвиток продуктивності та доступу до ринку.
  2. Покращення послуг для агросектору.
  3. Вдосконалення регуляторного середовища агросектору України.

Результати проєктів у 2022 році.

► Детальніше в презентації

Євген Романенко, радник з юридичних питань  програми USAID «Конкурентоспроможна економіка України» охарактеризував в презентації основні компоненти та грантові можливості під час війни.

► Детальніше в презентації

Олеся Голинська, експертка з місцевого економічного розвитку програми USAID «ГОВЕРЛА» окреслила напрями підтримки місцевого економічного розвитку:

  1. Підвищення спроможності з просторового та стратегічного планування
  2. Підвищення ефективності діяльності місцевої влади щодо планування та впровадження економічної та інвестиційної політики

► Детальніше в презентації

Також вартий окремої уваги проєкт Всеукраїнської Асоціації ОТГ – «ШЛЯХ ДОДОМУ». Цікаві, емоційні та зворушливі історії дерелокації/відновлення бізнесів своїх компаній розповіли Яна Кастронова, співзасновниця компанії «SolarFamily», яка будує енергонезалежне майбутнє країни (Херсонщина), Марина Червенкова, керівниця сімейного Посад-Покровського консервного заводу ТМ Дем’янович, який займається торгівлею консервації, бакалійної продукції під власною торговою маркою «Дем’янович»  (Херсонщина) та Ольга Цимбаленко,  співзасновниця компанії «TSK GROUP UKRAINE», яка презентувала проєкт створення рекреаційно-відновлювального комплексу Hotel Resort&Spa SALT&WINE на Миколаївщині.

Фото без описуТретя панельна дискусія «Підняття діалогів на тему: Чого хоче бізнес? Які умови для повернення/відновлення?» була відкрита Любов’ю Смиковською, засновницею ГО «Асоціація проектних менеджерів України» та Єгором Шишенок, бізнес-тренером, розробником унікальної акселераційної програми, яка реалізовувалась в межах даного проєкту, а саме презентації результатів акселераційної програми Всеукраїнської асоціації органів місцевого самоврядування «Асоціації об’єднаних територіальних громад», що реалізовувався за підтримки Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH, Фонд розвитку підприємництва.

Фото без опису

Любов Смиковською розкрито декілька виокремлених інструментів підтримки бізнесу в громадах – фінансова, інформаційна, консультативна, освітня  підтримка.
► Детальніше в презентації

Єгор Шишенок презентував Бізнес-Акселератор Next Level. Адаптивні стратегії бізнесу в умовах воєнного стану.
► Детальніше в презентації

І наостанок, для учасників був представлений допрем’єрний показ документального проєкту «Я ЗАЛИШАЮСЬ», серія – Чернігівщина, особлива історія відновлення Новобасанської громади і бізнесу. Проєкт створено за підтримки Міжнародного фонду «Відродження». Авторка ідеї та продюсерка – Анна Слюсаренко.

Олексій Орловський, представник Міжнародного фонду «Відродження» наголосив, що відновлення класичного економічного розвитку громад не є типовими чи ключовими для самих громад.

«Наша місія – надати мотивацію та надихнути не в контексті економічного розвитку, а у нашому майбутньому, щоб люди залишались, повертались і залишались в Україні», –  Олексій Орловський

Фото без опису«Всеукраїнська Асоціація ОТГ на сьогодні має більше 800 членів та за рішенням Правління, в період воєнного стану, працює на всі 1469 громад України. Виконавчим офісом у кількості 15 осіб надається безперебійна підтримка в консультуванні та підтримці в багатьох напрямках для ефективного функціонування органів місцевого самоврядування. На цьому Форумі ми піднімаємо питання діалогів з бізнес – спільнотою щодо напрацювання ефективної моделі місцевого економічного розвитку, і це надважливо в період воєнного стану. Успішні разом!», –  зазначив Тарас Добрівський, виконавчий директор Всеукраїнської Асоціації ОТГ

Фото без опису

► Відео заходу за посиланням
► ФОТО за посиланням

 Проєкт Бізнес-Акселератору на базі Новоукраїнської громади за темою: «Адаптивні стратегії бізнесу в умовах військового стану» реалізовує Всеукраїнська Асоціація ОТГ в межах грантового конкурсу з системної підтримки малого і середнього підприємництва на замовлення програми міжнародної співпраці «EU4Business: відновлення, конкурентоспроможність та інтернаціоналізація МСП», яку спільно фінансують Європейський Союз і уряд Німеччини. Грантовий конкурс виконує Фонд розвитку підприємництва, стратегічним виконавцем програми є німецька федеральна компанія Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH. Програма спрямована на підтримку економічної стійкості, відновлення та зростання України, створення кращих умов для розвитку українських малих і середніх підприємств (МСП), а також підтримку інновацій та експорту.

Ексклюзивним партнером проєкту виступає польський акселератор, що здійснює свою діяльність в Варшаві і підтримує українців Polish-Ukrainian Startup Bridge (www.startupbridge.eu). В рамках проєкту польські партнери нададуть спеціальну програму консультацій, менторингу щодо можливостей для українського бізнесу, а випускник програми поділиться власним досвідом участі в акселераторі та побудови українсько-польського бізнесу.

Зміст публікації є виключною відповідальністю Всеукраїнської Асоціації ОТГ і не обов’язково відображає позицію Європейського Союзу, уряду Німеччини, GIZ, ФРП.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь