A A A K K K
для людей із порушенням зору
Наркевицька селищна рада Хмельницького району Хмельницької області громада
Хмельницька область, Хмельницький район

План соціально-економічного розвитку Наркевицької об’єднаної територіальної громади на 2018 рік

Дата: 27.11.2018 08:59
Кількість переглядів: 12

План соціально-економічного розвитку Наркевицької
об’єднаної територіальної громади

на 2018 рік

  1. Вступ

Програма економічного і соціального розвитку Наркевицької об’єднаної територіальної громади на 2018 рік (надалі Програма) розроблена виконавчим комітетом на основі аналізу поточної ситуації в господарському комплексі об’єднаної громади виходячи із загальної соціально-економічної ситуації, що склалася на відповідній території, з урахуванням можливостей та місцевих ресурсів, відповідно до пріоритетних напрямків розвитку населених пунктів об’єднаної територіальної громади.

 Програма розроблена на підставі Закону України «Про державне прогнозування та розроблення програм економічного і соціального розвитку України» від 23.03.2000 р. № 1602- ІІІ; постанови Кабінету Міністрів України від 26 квітня 2003 р. № 621 «Про розроблення прогнозних і програмних документів економічного і соціального розвитку та складання проекту державного бюджету»; вимог до реалізації Плану дій «Україна – ЄС», Розпорядження КМУ від 01.10.2014 року № 902 «Про національний план дій з відновлюваної енергетики на період до 2020 року» та Стратегії інноваційного розвитку України на 2010 – 2020 років умовах глобалізацій них викликів».

Мета Програми - вироблення та втілення єдиної політики розвитку Наркевицької об’єднаної територіальної громади у 2017 році в контексті єдиної політики розвитку Волочиського району та Хмельницької області, що вимагатиме реалізації пріоритетів у соціальній та економічних сферах із запровадженням чіткої взаємодії з усіма гілками влади.

Основною метою Програми є створення умов для повноцінного функціонування об’єднаної громади.

  1. Аналітична частина

Наркевицька об’єднана територіальна громада утворена 13 серпня 2015 року в рамках адміністративно-територіальної реформи 2015 року. До складу громади увійшли населені пункти: смт. Наркевичіта села Юхимівці, Бубнівка, Пахутинці, Дзеленці, Шмирки, Сергіївка, Глядки, Трительники, Чернява, Личівка, Баглаї, Новоленськ, Кущівка, Копачівка Друга, Березина.

Наркевицька об’єднана територіальна громада згідно з адміністративно-територіальним устроєм України входить до складу Волочиського району Хмельницької області.

Відстань від адміністративного центру громади до районного центру — 45 км. Відстань від адміністративного центру громади до обласного центру — 35 км.

Територія селищної громади є нерозривною, її межі визначаються по зовнішніх межах юрисдикції рад територіальних громад, що об’єдналися (смт.Наркевичі, сіл Юхимівці, Дзеленці, Трительники, Баглаї, Сергіївка, Бубнівка, Новоленськ, Пахутинці, Копачівка Друга, Березина, Шмирки, Личівка, Чернява, Глядки, Кущівка)

Територія громади межує:

  1.  
  2.  
  3.  
  4.  
  5.  
  6.  
  7.  

Населення громади становить 6603 чоловік, при цьому динаміка являється негативною i становить 2%. Переважна частина населення зайнята у сільському господарстві та його переробці. Основою зайнятості населення є робота на BП «Наркевицький цукровий завод» TOB «Волочиськ-Агро». Протяжність сезону цукроваріння варіюється від 3 до 5-ти місяців щорічно.

Через територіальну громаду проходить залізничне сполучення Південно-західної залізниці, наявна залізнична станція Наркевичі. Основним автомобільним сполученням є автомобільні шляхи: Хмельницький-Тернопіль, Війтівці-Чорний острів, Наркевичі-Купіль.

Основою промислової та економічної інфраструктури є наявність базових потужностей Агропромхолдингу«Астарта-Київ», а такожприсутність агрофірм «Кернел», «Стіомі-Холдинг», «Мрія».

На території Наркевицької ОТГ діє ряд фермерських господарств, приватних підприємств та фізичних осіб підприємців.

Фермерські господарства: ФГ «Ясний місяць», СФГ «Веста», ФГ «Відродження», ФГ «Дзеленецьке», ФГ «Байдак», ФГ «Золоте поле».

Приватні підприємці: Кушнір Михайло Іванович (вирощування: садівництво, городництво), Вигоняйло Валентина Анатоліївна (роздрібна торгівля), ПП«Фаворит», ПП Новак Віктор Володимирович, ПП Бондар Роман Миколайович, ПП «Мрія», ПП Ярженська Лілія, ПП Павенський Володимир Петрович, ПП Бухарь Ігор Васильович, ПП Сичук Олена Василівна та Сичук Олег Васильович.

Відсутність інвестицій та Програми підтримки у розвиток малого та середнього бізнесу не дозволяли створювати нові робочі місця. Фінансова неспроможність сільських бюджетів впливала на динаміку поліпшення якості умов життя людей, розробкусоціально необхідних проектів.

Повноваження сільських рад не дозволяли в повній мірі використовувати природні ресурси. Відсутність фінансових установ унеможливлювали доступ суб’єктів підприємництва до кредитів та інвестицій.

Для покращення екологічної ситуації у даному регіонінеобхідна розробка комплексної Програми.

Домінуюча частина працездатного населення зайнята в особистому селянському господарстві.

Довготривала експлуатація доріг без проведення капітального/поточного ремонту унеможливлює повноцінне задоволення потреб населення у товарах iпослугах.

Новостворена Наркевицька територіальна громада у 20l8 році повинна отримати pecypc для розробки та реалізації Програм та проектів, покликаних стимулювати соціально-економічний розвиток громади. Наявний фінансовий pecypc буде спрямовано на організацію виконавчого апарату Наркевицької ОТГ та розробку проектної документації, покликаної підвищувати соціальні стандарти життя населення громади.

 

 

SWOT - аналіз

Внутрішні фактори

ПОЗИТИВН1

НЕГАТИВНІ

Промислові та технічні можливості Наркевицького цукрового заводу

Низький рівень  капітальних інвестицій

Розвинута інфраструктура — наявність залізно-дорожньої станції

Відсутність Програм розвитку зайнятості

населення

Високий рівень кваліфікованих працівників

Низька ефективність співпраці з інституціями держави

Достатня купівельна спроможність населення

Слабка  інформованість про можливості громади

Невелика ціна на проживання та харчування

Проблеми з водопостачанням

Наявність річок,ставків, лісів

Незадовільний стан переробки відходів

Вигідна географічне розташування

Недостатній рівень медичного обслуговування

Зовнішні фактор

позитивні

негативні

Розвиток малого та середнього бізнесу

Недостатність власних фінансових ресурсів для сталого системного розвитку громади

Достатній туристичний потенціал

Молодь не залишається працювати на селі

Розвиток сільського туризму

Малий досвід i поінформованість в залучені кошти закордонних фондів

Наявність зон для відпочинку

Зникнення джерел питної води

Розвиток тваринництва в підсобних

господарствах,

Відсутність якісних адміністративних послуг

Розвиток громадських організацій

 

Протягом 2016-2017 року було реалізовано ряд проектів у сферах водопостачання, благоустрою території ОТГ, реконструкції та капітального ремонту об’єктів інфраструктури за рахунок місцевого бюджету, державної субвенції та коштів інвесторів. Це значно покращило умови проживання для жителів сіл громади.

  1. Цілі та пріоритети розвитку об’єднаної територіальної громади

Цілі:

Розвиток мережі транспортного сполучення в межах громади, шляхом капітального ремонту доріг.

Покращення матеріально-технічної бази об’єктів соціально-культурного призначення, закладів освіти та медицини (капітальний та поточний ремонт).

Покращення якості та доступності  послуг для населення (водопостачання, адміністративні послуги, вуличне освітлення)

Пріоритети:

Розвиток інвестицій.

Створення робочих місць для вирішення проблеми зайнятості населення.

Впровадження Програм, покликаних підвищувати соціальний рівень життя населення (роздільний збір побутових відходів, забезпечення кісними послугами населення).

Ефективне використання можливостей громади.

Реалізація проектів для забезпечення населення якісними медичними послугами.

  1. Основні завдання та механізми реалізації Плану соціально-економічного розвитку об’єднаної територіальної громади

Проведення централізованого водопостачання у селах Сергіївка, Бубнівка, Новоленськ, Личівка, Чернява, Дзеленці, Трительники (друга черга),  в с. Дзеленці (третя черга) та селах Копачівка-2 і Баглаї.

Продовження реконструкції будівлі Наркевицької дитячої школи мистецтв по вул. Театральна, 9 в смт. Наркевичі.

Капітальний ремонт ДНЗ Сонечко по вул. Вишнева, 6 в смт. Наркевичі.

Реконструкція опалювальних систем в Наркевицькій амбулаторії загальної практики сімейної медицини в смт. Наркевичі та продовження реконструкції опалювальної системи будівлі клубу з будівництвом модульної котельні в смт Наркевичі та його капітальний ремонт.

Капітальний ремонт даху та покрівлі, утеплення фасадів та перекриття,заміна вікон будівлі школи та спортзалу Наркевицької ЗОШ І-ІІІ ступенів по вул.Вишнева,8 в смт.Наркевичі,Волочиського району Хмельницької області

Реконструкція стадіону в смт Наркевичі.

Будівництво вуличного освітлення в с. Пахутинці.

Капітальний ремонт спортивного залу по вул. Центральна, 54 в с. Бубнівка.

Капітальний ремонт приміщення дошкільного навчального закладу по вул. Садова, 1 в с. Пахутинці.

Капітальний ремонт Наркевицької амбулаторії загальної практики сімейної медицини в смт. Наркевичі по вул. Лісова, 1.

Капітальний ремонт артезіанських свердловин для господарчо-питного водопостачання в селах Сергіївка та Новоленськ.

  1. Фінансове забезпечення реалізації Плану

Обсяги та джерела фінансування завдань та заходів Плану, діючих та перспективних проектів розвитку об’єднаної територіальної громади, у тому числі за рахунок:

Коштів державного бюджету (субвенції з державного бюджету об’єднанням територіальним громадам на розвиток інфраструктури, державного фонду регіонального розвитку);

Коштів місцевих бюджетів, у тому числі власних коштів бюджету об’єднаної територіальної громади;

Інших джерел не заборонених законодавством.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь