A A A K K K
для людей із порушенням зору
Наркевицька селищна рада Хмельницького району Хмельницької області громада
Хмельницька область, Хмельницький район

«Призначення покарання із застосуванням обмежувальних заходів»

Дата: 14.11.2023 08:21
Кількість переглядів: 54

«Призначення покарання із застосуванням обмежувальних заходів»

 

Згідно статті 96-1 КК України в інтересах потерпілого від злочину, пов’язаного з домашнім насильством, одночасно з призначенням покарання, не пов’язаного з позбавленням волі, або звільненням з підстав, передбачених цим Кодексом, від кримінальної відповідальності чи покарання, суд може застосувати до особи, яка вчинила домашнє насильство, один або декілька обмежувальних заходів, відповідно до якого (яких) на засудженого можуть бути покладені такі обов’язки:

1) заборона перебувати в місці спільного проживання з особою, яка постраждала від домашнього насильства;

2) обмеження спілкування з дитиною у разі, якщо домашнє насильство вчинено стосовно дитини або у її присутності;

3) заборона наближатися на визначену відстань до місця, де особа, яка постраждала від домашнього насильства, може постійно чи тимчасово проживати, тимчасово чи систематично перебувати у зв’язку з роботою, навчанням, лікуванням чи з інших причин;

4) заборона листування, телефонних переговорів з особою, яка постраждала від домашнього насильства, інших контактів через засоби зв’язку чи електронних комунікацій особисто або через третіх осіб;

5) направлення для проходження програми для кривдників.

Так, прокурорами Волочиської окружної прокуратури підтримано публічне обвинувачення у кримінальному провадженні стосовно місцевого мешканця, який систематично вчиняв психологічне насильство щодо своєї дружини.

Встановлено, що він упродовж тривалого часу систематично вчиняв стосовно своєї дружини психологічне насильство, яке виразилось у словесних образах, погрозах, залякуванні, висловлюваннях нецензурною лайкою в її бік, приниженні, за що вже був неодноразово притягнутий до адміністративної відповідальності за ч. 1 та ч. 2 ст. 173-2 Кодексу України про адміністративні правопорушення (вчинення домашнього насильства), однак накладені стягнення на нього не вплинули та не змінили його поведінку.

Під час судових засідань прокуратурою надано суду беззаперечні докази на підтвердження винуватості обвинуваченого, який свою вину визнав повністю, також факт психологічних страждань дружини був підтверджений висновком судово-психіатричної експертизи.

Разом з тим, в ході судового розгляду даного  кримінального провадження прокуратурою повністю доведено факт вчинення вказаною особою кримінального правопорушення, передбаченого ст. 126-1 Кримінального кодексу України та вироком Волочиського районного суду обвинуваченому призначено покарання у виді 240 годин громадських робіт.

Суд, не обмежившись основним покаранням, в інтересах потерпілої від злочину, пов’язаного з домашнім насильством, одночасно з призначенням покарання застосував до обвинуваченого один із видів обмежувального заходу, а саме: на підставі п. 5 ч. 1 ст. 91-1 КК України обвинуваченого направлено для проходження програми для кривдників, передбаченої ЗУ «Про запобігання та протидію домашньому насильству», на строк три місяці.

Додатково попереджено кривдника про кримінальну відповідальність за ст. 390-1 КК України, згідно якої за умисне невиконання обмежувальних заходів, передбачених ст. 91-1 КК України, зокрема за умисне ухилення від проходження програми для кривдників, можна отримати міру покарання у вигляді арешту на строк до шести місяців або ж обмеження волі на строк до двох років.

 

Прокурор

Волочиської окружної прокуратури                                        Альона ДЖУР


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь